Waar de drukte ophoudt en de rust begint ...

Er valt in de omgeving van Den Levensstroom van alles te beleven en te ontdekken.  Van mooie fiets- en wandeltochten, naar cultuuruitstapjes, tot een bezoek aan de Belgische kust. Voor ieder wat wils ...

Hieronder vind u wat nuttige tips en info.  Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar www.toerismewesthoek.be, www.wo1.be en www.flandersfields.be

Voor de fietser

Het landschap in de Westhoek biedt werkelijk uitstekend fietsplezier. Vlak in de IJzerpolders en De Moeren, voor de meer geoefende fietser wat pittiger in het Heuvelland en over ‘de Schreve’, de grens met Frankrijk.

Via de knooppunten kun je jouw eigen route plannen. Den Levensstroom ligt trouwens op knooppunt 62 en de Noordzeeroute (www.groteroutepaden.be) loopt er ook voorbij.

Voor meer info over deze knoopppunten kun je een kijkje nemen op www.fietsnet.be. Kaarten van het fietsnetwerk zijn ter plaatse in bruikleen of te koop.

 

Op de site www.fietsroute.org kun je tal van recreatieve, interessante fietsroutes ontdekken, zoals de tocht ‘In Vlaamse Velden’ ontwikkeld naar aanleiding van de gelijknamige tv-serie rond de herdenkingsperiode 100 jaar WO I.  

Diverse andere themaroutes (bier- en wijnroutes, familievriendelijke routes, Fietsroute 14-18, Gent-Wevelgem / In Flanders Fields Fietsroute, Fietsnetwerk Frans-Vlaanderen…) vind je daar ook terug.

 

Voor een volledig fietsoverzicht: zie www.toerismewesthoek.be/fietsen.

Voor de wandelaar

Voor de wandelaars bevinden wij ons in het gebied van het wandelnetwerk de ‘Ijzervallei’. In de directe omgeving zijn volgende themaroutes: Brouckmolenpad, Dode IJzerpad, Sint-Sixtuspad, Brabanthoek, Beverdijkpad en het Pannendorppad.

Ben je een echt ambitieuze, geroutineerde stapper, dan pik je in de onmiddellijke buurt gewoon in op de trajecten van de GR 130 Ijzer of GR 5a Wandelroute van Vlaanderen.

 

Alle wandelinfo vind je op www.toerismewesthoek.be/wandelen

Cultuur

Het aanbod van recreatieve, culturele activiteiten in de Westhoek is heel groot. Alles hier opsommen is praktisch onmogelijk.

Je hebt in onze streek wandel- en speurtochten, doe- en belevingstochten – ook vaak specifiek naar kinderen gericht (zie verder)-, indoor- en outdoorspeelpleinen, outdoor-avonturensporten, de pretparken Bellewaerde en Plopsa, te bezoeken boerderijen, natuurdomeinen zoals De Blankaart en het Westhoek natuurreservaat, dierenparken zoals De Zonnegloed en allerhande musea en bezoekerscentra.

 

Den Levensstroom ligt in elk geval maar op een boogscheut van:


Alveringem, met het Mout- en Brouwhuis De Snoek.
Watou, bekend voor zijn poëzie, kunst en Gregoriaans festival.

Haringe, met zijn orgelconcerten.
Poperinge, met het Hopmuseum en het Talbot House.
Lo, met zijn charmante Westpoort met Caesarsboom en het bezoekerscentrum van koekjesfabriek Jules Destrooper.

Westvleteren, met zijn abdij.

Beauvoorde, met zijn kasteel en geregelde expo’s.
Veurne, met zijn centrum uit de Spaanse tijd, belevingscentrum Vrij Vaderland en zijn Bakkerijmuseum

Historisch

Wie ‘Westhoek’ zegt, denkt bijna automatisch aan ‘De Groote Oorlog’ met – naar het lied van Willem Vermandere uit Steenkerke-Veurne – zijn graven van ‘duzenden en duzenden soldaten’. 

 

Den Levensstroom is gelegen op 20 km van Ieper en Diksmuide, waar je op de frontlinie van 1914-1918 met tal van relicten van Wereldoorlog I wordt geconfronteerd. Dit kun je gaan ervaren in het Flanders Fields Museum in Ieper, een ideale vertrekbasis voor een boeiende WO I-beleving. Her en der in de Westhoek heb je de militaire kerkhoven van de Commonwealth War Graves Commission van het Britse Gemenebest. In Poperinge kun je Lijssenthoek Military Cemetry bezoeken, in Diksmuide de Ijzertoren en Dodengang en even verderop, in Vladslo bevindt zich het Duitse kerkhof met het wereldberoemde beeldhouwwerk van Käthe Köllwitz. Een ander imposant Duits kerkhof is dan weer in Langemark gesitueerd.

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 en het Tyne Cot Cemetery, het grootste WO I-soldatenkerkhof in ons land, vind je in Zonnebeke, in Kemmel het bezoekerscentrum Het Heuvelland, met info over o.a. de Mijnenslag van Wijtschate-Mesen in 1917.

Aan de IJzermonding in Nieuwpoort, aan het uiteinde van de frontlinie, is er het indrukwekkende Koning Albert I-memoriaal met bezoekerscentrum Westfront.

 

Al deze locaties bezichtigen kan niet in één dag, maar zeker niet te missen en absolute must voor een indringende WO-I-beleving is het aanhoren van de ‘Last Post’ aan de Menenpoort in Ieper, elke avond om 20 u.

 

Voor een dagje minder weer zijn er volgende auto- of motorroutes in de regio: Frontleven, IJzerfront, Ypers Salient, Niemandsland, Pionier...

Meer info: www.toerismewesthoek.be/nl/doen/autoroutes

Ook steden in Frankrijk zoals Hondschoote, Cassel, Sint-Winoksbergen, Duinkerke, Calais en Rijsel zijn gemakkelijk te bereiken en zeker de moeite waard.

Langs filevrije en rustige wegen, op 22 km van de Westkust, vlot te bereiken, bevinden zich volgende badplaatsen: De Panne, Koksijde, Oostduinkerke en Nieuwpoort.

In de Westhoek is kind koning.

  • Op stap met de ezel in Heuvelland
  • Speurtochten door tal van bossen
  • Kanoën-Kajakken op de Ijzer
  • Natuuravontuur op de Kemmelberg
  • De Kinderbrouwerij in Reningels ( de Botertocht in Diksmuide, de Geknippelde Kater in Wervik, Oma’s geheim recept in Vleteren, Vaar mee met kapitein Hupsakee in Lo-Reninge,… )

Voor meer info: www.westhoekkd.be, www.verhalenvooronderweg.be .

Voor culinaire verwennerij is in de Westhoek zeker overvloed. Wie in Stavele logeert en niet bij Iris van Het Hof van Commerce binnenloopt, zal zeker iets missen. Verder zijn er in de buurt tal van gezellige eetgelegenheden zoals: De Zaligheid, De Schreve, De Hooipiete, Het Jachthuis van Eversam, ’t Rozenhof, Hommelhof, Potje Paté, Tapa-Tapa, ’t Fermetje, Het Wit Paard, Resto–Bazil, …

Zie ook: www.toerismewesthoek.be.
 

Voor het vertier en om je smaakpapillen nog meer te verwennen kun je ‘In de vrede’ in Westvleteren het echte, wereldberoemde Sint-Sixtus-trappistenbier proeven: www.indevrede.be  en www.sintsixtus.be.

Andere bekende regionale bieren en brouwerijen zijn:

Poperinge: De Plukker, Belhop
Oostvleteren: De Struise Brouwers (Deca brouwerij)

Reninge: Seizoensbrouwerij Vandewalle
Diksmuide: De Dolle Brouwers
Watou: Sint-Bernardus

Boezinge-Watou: Van Eecke

 

Nog meer info over de Westhoek?

 

Zie: www.westtoer.be, www.flandersfields.be, www.rlwesthoek.be ,

www.wo1.be.